Blog

Snuffelen… moet dat nou?

U herkent het misschien wel, nog even snel de hond uitlaten. Maar dan moet er opeens uitgebreid aan elk boompje, paaltje of struikje gesnuffeld worden. Dit kan voor frustratie zorgen waardoor de hond uiteindelijk mee wordt getrokken. 

Maar wist u dat snuffelen heel erg belangrijk is voor honden? Mensen beleven de wereld om hun heen voornamelijk door te zien. De wereld van een hond bestaat voornamelijk uit geuren. Ik vergelijk het wel eens met Facebook (of andere social media). Geuren liggen als een netwerk verspreid met allemaal informatie over andere honden uit de buurt. Door te snuffelen komt de hond van alles te weten; een nieuwe hond in de buurt, een teefje dat loops is geworden of een muis die een spoor heeft achter gelaten. Voor ons betekent die informatie niet zo veel. Maar voor de hond is het een stukje geestelijke uitdaging. Het geeft een voldaan gevoel en zorgt voor een stukje rust. 

Een hond wil graag zijn omgeving verkennen, net zoals wij ook op de hoogte willen blijven van wat er om ons heen gebeurt. Als een hond constant wordt weg getrokken als hij aan het snuffelen is gaat hij zich meer richten op het zicht, om op deze manier nog genoeg informatie binnen te krijgen. Deze honden kunnen veel heftiger reageren wanneer ze iets zien. Ze kunnen tijdens een wandeling helemaal overprikkeld raken door visuele prikkels. Deze honden moeten als het ware weer leren om hun neus te gebruiken en de ontspanning tijdens het wandelen weer terugvinden.

Laat uw hond tijdens de wandeling dus lekker snuffelen!


Reacties uitgeschakeld voor Snuffelen… moet dat nou?