Blog

Help, mijn hond eet poep!

Vorige week vroeg ik in een poll of jullie hond weleens ontlasting eet. In totaal hebben er 73 mensen gestemd, en bleek dat 55% van jullie honden hun eigen ontlasting of ontlasting van andere dieren eten.

Waarom eet een hond ontlasting? Vroeger werd vaak gezegd dat een hond iets tekort komt in zijn voeding. Maar dit komt zelden voor, vaak ligt de oorzaak ergens anders. Het kan komen omdat de hond zich verveelt, gefrustreerd is, gewoon honger heeft of dat de hond het als pup heeft aangeleerd en daarna nooit meer weg is gegaan. Pups zien dat hun moeder de ontlasting in het nest opeet, het eten van ontlasting is dus ook heel gewoon hondengedrag. Een verkeerde zindelijkheidstraining (neus door de ontlasting halen of straffen) kan er ook voor zorgen dat een hond uit angst zijn eigen ontlasting opeet. Heel soms komt het voor dat coprofagie (wetenschappelijke term voor het eten van ontlasting) ontstaat door een medische oorzaak, zoals problemen met de lever of alvleesklier. Maar in de meeste gevallen vinden honden het gewoon lekker!

Ja, echt waar, ze vinden het lekker! En dit heeft te maken met de voeding van de hond waarvan de ontlasting afkomstig is. Een hond die teveel voer krijgt of voer van een slechte kwaliteit poept veel onverteerde stoffen uit. Eigenlijk poept zo’n hond letterlijk zijn brokken weer uit, en dat ruikt heel aantrekkelijk voor andere honden. Geen wonder dat de hond die op rantsoen is of de labrador met eeuwige trek zijn kans ziet en de extra maaltijd in de vorm van een hondendrol niet aan zich voorbij laat gaan.

Het eten van ontlasting is niet zonder gevaar. Het kan parasieten bevatten of resten van medicatie. In paardenmest kunnen veel resten van een wormenkuur zitten die dodelijk zijn voor verschillende rassen zoals de Collies en Shelties.

En dan het belangrijkste… hoe komt een hond van coprofagie af? Ten eerste is het belangrijk om te achterhalen waarom een hond het doet. Laat uw hond door uw dierenarts nakijken om medische oorzaken uit te sluiten. En raadpleeg een voedingsdeskundige om te achterhalen of uw hond de juiste voeding krijgt. Is dat allemaal in orde? Dan komt het neer op management. Er moet worden gezorgd dat uw hond niet meer de kans krijgt om ontlasting te eten. Vermijd plekken waar veel ontlasting ligt of lijn uw hond aan. Een muilkorf kan hier ook een hele fijne uitkomst bieden. Let er wel op dat de muilkorf op een positieve manier wordt aangeleerd. Naast het managen kunt u beginnen met trainen. Aandacht- en zelfbeheersingsoefeningen moeten eerst worden aangeleerd en kunnen later tijdens het wandelen worden toegepast.

Coprofagie is normaal hondengedrag, maar voor hondeneigenaren wel erg vervelend. Wilt u advies over hoe u dit aan moet pakken? Klik dan hier en vul het contactformulier in.

Reacties uitgeschakeld voor Help, mijn hond eet poep!