Blog

Negeren of steunen?

Het duurt nog een paar maanden, maar dan begint voor veel honden weer een vervelende periode…. de aanloop naar Oud en Nieuw. Er zijn ontzettend veel honden die als de dood zijn voor het geknal en de lichtflitsen. En het begint steeds eerder, in sommige buurten zijn in oktober al de eerste knallen te horen. Er zijn honden die vanaf het horen van de eerste knal van het jaar weigeren om ook maar een stap buiten te zetten wanneer het donker is.

Maar er zijn ook honden die op een wat subtielere manier proberen duidelijk te maken bij hun baasje dat ze het best spannend of zelfs eng vinden. Ze willen graag dichtbij het baasje zitten, proberen oogcontact te maken of kruipen soms bij hun baasje op schoot. Wanneer ik een eigenaar vraag wat ze op zo’n moment doen krijg ik 9 van de 10 keer het antwoord: “Ik negeer het, want anders maak ik het erger”.

Het is zo jammer dat heel veel hondeneigenaren nog steeds denken dat negeren de beste oplossing is. Juist het negeren kan de angst verergeren. Als een hond zijn baasje opzoekt wanneer hij bang is zoekt hij steun bij diegene. Zijn baasje is degene die er voor hem is, waar zijn hele leven om draait. Dus het is logisch dat een hond zich richt op de persoon die hij het meest vertrouwd. Steun zoeken betekent niets meer dan om hulp vragen: “Baasje help me, ik ben bang en ik weet niet wat ik moet doen”. En als zijn baasje hem vervolgens negeert en hem de rug toe keert, is de boodschap heel duidelijk: je lost het zelf maar op…

Hoe los je als hond zo’n situatie op waarin je bang bent? Door iets te gaan doen waar je wel controle over hebt. Sommige honden kruipen weg in een hoekje omdat dit ze een veilig gevoel geeft. In huis is dit niet zo erg, maar als er net tijdens een wandeling vuurwerk af gaat zal hij ook dan die veilige plek willen opzoeken en dus in paniek naar huis rennen. Maar er zijn ook honden die gaan spullen vernielen of aan één stuk door blaffen. En uiteindelijk wanneer de angst zo heftig is kunnen ze gaan plassen en poepen in huis.

Gedrag kan worden aangeleerd en dus ook afgeleerd. Veel mensen denken dat als ze een hond steunen, ze daardoor het gedrag belonen en daardoor verergeren. Maar angst is geen gedrag, het is een emotie. En emoties kan je niet aan- of afleren! Wanneer je als baasje je hond steunt leer je hem daardoor ook niet dat hij nog banger moet zijn voor vuurwerk. Nee, door steun te geven laat je zien dat je er voor hem bent. Met steun kan je hem door de situatie heen helpen waardoor hij het de volgende keer misschien wel alleen aandurft. Steun geeft een gevoel van veiligheid en dat is zo ontzettend belangrijk voor een hond!

Maar hoe geef je als eigenaar steun aan je hond? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hem gaat betuttelen. Er is een groot verschil tussen steun bieden en betuttelen. Steun geven kan door hem zachtjes op zijn flank te aaien en hem gerust te stellen door zacht tegen hem te praten. Help hem de situatie door en geef hem de steun en veiligheid zolang hij die op dat moment nodig heeft. Ik hoop heel erg dat mensen zich er meer bewust van worden dat het negeren van je hond wanneer hij bang is de angst juist groter maakt en dat steun bieden de beste oplossing is!

 

 

 

 

Reacties uitgeschakeld voor Negeren of steunen?