Blog

Clickertraining

Een clicker is een klein plastic doosje met een metalen stripje. Er komt een klik geluid uit als je op het metalen stripje drukt. Met dit geluid wordt het gewenste gedrag gemarkeerd zodat de hond weet dat er een beloning komt.

Op deze manier kan je heel duidelijk en creatief trainen. Het is niet alleen heel erg leuk om te doen, het versterkt ook de band tussen eigenaar en hond. Om te beginnen is het heel belangrijk dat de clicker goed wordt geïntroduceerd.

 

Stap 1

De hond moet leren dat het klik geluid betekent dat hij iets lekkers krijgt. Dit is een hele makkelijke oefening. Druk op de clicker en geef je hond direct daarna iets lekkers. Herhaal dit een aantal keer op verschillende momenten van de dag. Op deze manier leert je hond dat het klik geluid voorspelt dat hij een beloning krijgt.

Als je hond de associatie heeft gelegd kan je verder naar de volgende stap. Weet je niet zeker of je hond toe is aan de volgende stap? Dan kan je dit (één keer!) testen. Druk een keer op de clicker als je hond een stukje van je af staat en iets anders aan het doen is. Als hij direct opkijkt en naar je toe komt om zijn beloning in ontvangst te nemen, snapt hij precies wat de bedoeling is en kan je naar de volgende stap!

 

Stap 2

Het geluid voorspelt nu voor je hond dat hij een beloning krijgt. Hij zal dus ook zijn best gaan doen om die klik te verdienen en zo kan er nieuw gedrag worden aangeleerd. Door je hond in bepaalde posities te lokken kan dat gedrag beloond worden.

Ik neem ‘draai om’ even als voorbeeld. De bedoeling is dat je de hond leert een rondje te lopen. Lok de hond zover dat hij over de helft van het rondje is zodat hij zelf de rest af maakt. Klik op het moment dat hij net over de helft is en beloon direct. Herhaal dit zodat hij weet wat de bedoeling is. Daarna kan je klikken aan het eind van het rondje.

 

Stap 3

Je hond weet nu wat hem van wordt verwacht en zal nu ook uit zich zelf een rondje lopen om een beloning te krijgen. Nu kan er een commando aan het gedrag worden gekoppeld. Zodra je hond met het rondje begint zeg je “draai om”. En klikt u als hij het rondje heeft afgemaakt. Blijft dit goed oefenen zodat je hond het commando aan het gedrag koppelt.

 

Stap 4

Je hond weet nu wat de bedoeling is welk commando daar bij hoort. Nu kan je het commando geven en klikken als hij het goed heeft uitgevoerd. Als je merkt dat je hond er toch wat moeite mee heeft moet je de vorige stappen nog een aantal keer doen.

 

Stap 5

Als je hond de oefening goed beheerst kunt u langzaam beginnen met afbouwen van de beloning. In plaats van te klikken kan je de hond belonen met je stem.

 

Belangrijke punten:

  • Een klik betekent altijd een beloning!
  • Gebruik de clicker niet om de hond af te leiden
  • Oefen niet te lang, maximaal 10 minuten per keer
  • Timing is heel belangrijk
  • Straf je hond niet als de oefening niet goed gaat, maar neem een stap terug
  • Clickertraining is geschikt voor honden van alle leeftijden
  • Oefen met één hond tegelijk als je meerdere honden hebt
  • Koppel pas een commando aan het gedrag als je hond weet wat de bedoeling is
  • De clicker wordt gebruikt bij het aanleren van nieuw gedrag

 

Heel veel succes en plezier samen met de clickertraining!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *