Blog

Hond te koop?!

Wanneer ik mensen vraag waarom ze voor een bepaald hondenras hebben gekozen krijg ik regelmatig als antwoord: “Omdat we het zo’n mooi ras vinden”. Ik begrijp heel goed dat het uiterlijk belangrijk is, maar helaas wordt er daardoor te weinig gekeken naar de karaktereigenschappen die bij het ras horen.

Het afgelopen jaar heb ik veel eigenaren geholpen met het herplaatsen van hun hond. Herplaatsing is vaak het laatste waar een eigenaar aan denkt wanneer deze mijn hulp inschakelt. Niemand schaft een hond aan om die vervolgens weer te herplaatsen. Maar soms kan het niet anders en moet de pijnlijke beslissing worden gemaakt.

Wat mij opviel aan de honden die ik heb herplaatst was de leeftijd. Ze waren allemaal tussen de 9 maanden en 2 jaren oud. En bij alle honden was de herplaatsing om de zelfde reden; de hond paste niet in het gezin of woonsituatie. Een Amerikaanse Bulldog die in een kleine flat woont samen met twee andere honden, een Tibetaanse Mastiff die het erf bewaakt alsof zijn leven er vanaf hangt, of de Border Collie uit een werklijn die te weinig uitdaging krijgt. Stuk voor stuk honden die probleemgedrag ontwikkelen omdat er niet wordt voldaan aan de behoeften van het dier.

Had dit voorkomen kunnen worden? Dat denk ik wel! Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen goed worden voorgelicht wanneer ze een hond willen aanschaffen. Dat er eerst gekeken wordt naar wat voor een type hond ze op zoek zijn en vooral wat ze van een hond verwachten. Vanuit die punten kan er worden gekeken naar welk ras bij ze past.

Afgelopen weekend heb ik een afspraak gehad met een stel die mij deze vraag hebben voorgelegd. Ze hebben geen ervaring met honden en vroegen mij om advies. In eerste instantie zijn ze zelf op zoek gegaan, maar waren erg geschrokken van alle honden die op marktplaats staan. Zo veel (jonge) honden die om allerlei verschillende redenen weg moeten. Ze wilden voorkomen dat ze zelf ook een hond zouden aanschaffen die uiteindelijk op marktplaats terecht zou komen. Daarom namen ze contact op met een dierenarts die hun vervolgens naar mij doorverwees. Ik heb ze gevraagd een lijstje te maken met vragen, maar ook punten die zij belangrijk vinden in een hond. Tijdens het gesprek kwamen al snel een paar hondenrassen ter sprake, en uiteindelijk zijn de Labrador en de Labradoodle overgebleven. De volgende stap is het bezoeken van fokkers, kennis maken met deze hondenrassen en zelf ervaren wat ze er van vinden en wat bij ze past.

Ik vond het ontzettend leuk om dit stel te helpen met het maken van hun keuze en ik hoop echt dat meerdere mensen op deze bewuste manier hun hond uitkiezen. Ik ben er van overtuigd dat er minder honden herplaatst moeten worden wanneer er meer aandacht wordt besteed aan de voorlichting van mensen die voor het eerst een hond aanschaffen. Laat u in ieder geval goed voorlichten door een erkende fokker en schakel indien nodig een hondenprofessional in zodat u een goede keuze kunt gaan maken.

Voor meer informatie kunt u terecht op deze site van de LICG.

U mag natuurlijk ook contact met mij opnemen door een mail te sturen naar info@ishajoseph.nl.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *