Blog

Puzzelen met je hond

Bij Pets Place Nijverdal hebben ze een heel schap vol met hondenpuzzels! Het maakt niet uit hoe groot of klein je hond is, alle honden kunnen puzzelen.

Helaas hoor ik vaak van eigenaren dat de hond niet naar de puzzel omkijkt, of dat hun hond dat toch niet kan. En dat vind ik erg jammer want (bijna) alle honden vinden het echt heel erg leuk. Het is alleen belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden.

Tip 1:

Als je voor het eerst met je hond gaat puzzelen, begin dan niet meteen met de moeilijkste puzzel. De puzzels hebben namelijk verschillende levels van 1 tot en met 3. Voor beginners start je met een level 1 puzzel. Als je meteen met een hele moeilijke puzzel begint zal je hond niet begrijpen wat de bedoeling is en daardoor ook geen succes hebben. Dit zorgt er dan weer voor dat hij gedemotiveerd raakt en het spel op zal geven.

Tip 2:

Lees de handleiding van het spel goed door. Hier staat stap voor stap in beschreven hoe je het desbetreffende spel aan moet leren. Vind je hond het nog steeds moeilijk? Maak de stapjes dan wat kleiner en moedig je hond aan! Help hem door hem wat aan te wijzen of door hem te belonen met iets lekkers. Gun je hond de tijd om het spel goed aan te leren.

Tip 3:

Zorg voor een rustige omgeving. Om te puzzelen moet een hond zich goed kunnen concentreren. Dit lukt niet als er heel veel drukte om hem heen is. Dat leidt alleen maar af!

Tip 4:

Wanneer een hond aan het puzzelen is gebeurt er heel veel in de hersenen van de hond. Doe het dan ook niet te lang. In het begin moet je niet langer dan 10 minuten puzzelen. Ruim de puzzel op als je hond klaar is zodat hij er niet zomaar bij kan.

Tip 5:

Straf je hond nooit als een puzzel niet lukt! Er is geen goed of fout, het gaat erom dat jullie samen lekker bezig zijn!

Puzzelen met je hond is super leuk! Het versterkt de onderlinge band en het is een leuke manier om samen bezig te zijn. Naast dat het leuk is kunnen er nog veel andere redenen zijn om te gaan puzzelen:

  • Om verveling te voorkomen, je hond wordt mentaal uitgedaagd.
  • Ongewenst gedrag kan worden voorkomen omdat je hond zich niet verveelt.
  • Onzekere honden groeien in hun zelfvertrouwen.
  • Tijdens slecht weer is het een hele leuke bezigheid voor je hond.
  • Het is een goede afleiding voor honden die herstellende zijn van een operatie en/of blessure.
  • Drukke honden leren zich te focussen en concentreren op één ding.

Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan met één van deze leuke puzzels!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *